Wegetariańska sałatka cezar. Najlepsza propozycja na szybki wege obiad

Wegetariańska sałatka cezar bez kurczaka

Wegetariańska sałatka cezar to mój hit na każdą okazję. Naprawdę niewiele potrzeba, by zachwycała pełnią smaku, dlatego często przygotowują ją, gdy spodziewam się gości. Jej podstawą jest doskonały sos, który świetnie łączy smaki pozostałych składników. Wege sałatka cezar bez kurczaka, jajek oraz anchois to doskonała propozycja, którą przygotujesz w kilka chwil. A ja pokażę Ci, jak zrobić najlepszą.

Z czego powinna być zrobiona sałatka cezar? Z pomidorami i ciecierzycą odbiega od oryginału, lecz zachwyca smakiem

Wariacji na temat sałatki cezar jest wiele. Skoro i tak już odbiegamy od oryginału, przygotowując wegańską wersję, możemy też zaszaleć nieco z dodatkami. A naprawdę warto, bo wege sos do sałatki cezar świetnie łączy się z różnymi składnikami. Standardowo bazą jest sałata rzymska, grillowany filet z piersi kurczaka, grzanki oraz płatki parmezanu. Możesz więc śmiało zamienić mięso na tofu, kotlety sojowe lub pieczoną ciecierzycę, a parmezan zastąpić wegańskim odpowiednikiem. Ja lubię także dodać kilka pomidorków, które nadają sałatce lekkości, przełamując nieco jej smak. Jakie składniki będą potrzebne?

  • Ciecierzyca ze słoika (około 400 g)
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 sałaty rzymskie
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Opcjonalnie: grzanki, wegański parmezan
Pieczona ciecierzyca do sałatki cezar

Jak zrobić wegański sos? Sałatka cezar bez kurczaka, jajek i anchois

W klasycznej wersji podstawą sosu do sałatki cezar są żółtka oraz anchois. Niektórzy zastępują bazę wegańskim majonezem lub aquafabą, lecz dla mnie najlepszy jest ten w wersji z orzechami nerkowca. Co będzie Ci potrzebne do jego przygotowania?

  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych we wrzątku przez 10 minut)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub miodowej
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka płynnego słodziła (np. miód, syrop z agawy)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody

Wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę. Jeśli Twój sprzęt ma małą moc, orzechy nerkowca lepiej namoczyć nieco dłużej, nawet przez godzinę. Dzięki temu łatwiej będzie je zmielić, by pozbyć się grudek. W wielu przypadkach niezbędne będzie również dodanie większej ilości wody. Warto kontrolować konsystencję sosu, dodając stopniowo więcej płynu, niż podałam w przepisie, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Gotowy sos przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce nawet przez tydzień. Jeśli chcesz, nadmiar możesz również śmiało zamrozić 🙂

Wegetariański sos do sałatki cezar wege

Wegetariańska sałatka cezar. Jak zrobić krok po kroku?

Przygotowanie sałatki cezar zaczynam zawsze od upieczenia ciecierzycy. Zastępuje mi tutaj kurczaka, jak i grzanki, bo fantastycznie chrupie oraz jest doskonałym źródłem białka. Ciecierzycę odsączam, osuszam i doprawiam przyprawą do kurczaka oraz wędzoną papryką. Piekę ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) przez około 20 minut. Po 10 minutach mieszam cieciorkę, by równo się upiekła.

W międzyczasie sałatę rzymską i pomidorki myję oraz kroję na kawałki. Na koniec dodaję do nich upieczoną ciecierzycę, a wszystkie składniki zalewam wcześniej przygotowanym sosem. Jego ilość dostosuj do własnych preferencji. I to jest właśnie według mnie najlepsza sałatka cezar! Wege wersja przypadnie do gustu również osobom, które na co dzień mają niewiele wspólnego z dietą wegetariańską. Nie raz już to przetestowałam na rodzinie i znajomych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *